Winkeliers. Pak jullie markt terug!

Posted on

Mijn nieuwste blog is uit: winkeliers. Pak jullie markt terug… En biedt mij gemak door samen te werken. #retail

Deze week liep ik door de winkelstraat van Baarn om foto’s van leegstaande winkels te maken voor mijn scriptie. En helaas had ik al snel 5 panden te pakken binnen pakweg 300 meter.

Tijdens deze fotoshoot werd ik door 2 lokale winkeliers gespot. Een slager en een CD winkel eigenaar. Bij een tweede keer passeren stelde de slager de vraag wanneer de foto’s in de krant komen. Een vraag die mij in de gelegenheid stelde om met deze 2 heren eens van gedachten te wisselen. Maar daar kom ik in mijn volgend blog op terug.

Voor mijn scriptie ben ik op zoek naar de verhalen van winkeliers waarom zij het online geweld van Bol.com, Zalando, Wehkamp, etc. over zich heen laten komen. Ik begrijp dat namelijk niet. Of zouden de winkeliers in hun gedrag net zo gevangen zitten als een konijntje in de koplampen van een naderende auto? Ik mag hopen van niet, al vrees ik van wel.

Deze vrees komt voort uit het materiaal wat ik met mijn medestudenten in de afgelopen maanden verzameld heb. Ongelofelijk hoeveel rapporten, white papers en blogs (ook deze) vol geschreven worden over de “online revolutie van retail”.

Ik stel daarom 2 vragen:

1.)  Is het daadwerkelijk zo’n revolutie?

2.)  Is het daadwerkelijk zo’n enorme stijging?

 

De antwoorden zijn geruststellend. Het is noch een revolutie, noch een enorme stijging.

 

Het antwoord op vraag 1 vonden wij o.a. in het boek “Het einde winkels?”  van Prof. Dr. Cor Molenaar. Het online kanaal is een volgende stap in de evolutie. In zijn boek heeft Molenaar de ontwikkeling van het winkellandschap in kaart gebracht in de tijdperken 1925 – 2020.

 

Het eerste tijdperk wordt het: “Pre Fordisme[1]” (1925-1940) genoemd. Kenmerken:

 • opkomst winkelstraten
 • opkomst merken.

 

Tweede tijdperk “Fordisme[2]” (1940-1960)

 • opkomst zelfbediening
 • opkomst marketing.

 

Derde tijdperk “Post Fordisme[3]” (1960-1990)

 • opkomst winkelcentra
 • opkomst reclame en direct marketing.

 

Vierde tijdperk “Pre Internettijdperk[4]” (1990-2008)

 • CRM filosofie
 • internet shopping.

 

Vijfde en huidig tijdperk “Internettijdperk[5]” (2008-2020)

 • Integratie van infrastructuren
 • Aanbodparadigma wordt vraagparadigma
 • Flexibiliteit, aanpassen. Agility
 • Momentbepaald gedrag, collaboratie, en
 • Supplychain desintegratie.

 

Zo in de tijd bezien, is het veranderende winkellandschap een evolutionair proces.

Op vervolgvragen als “is het wel de nieuwe wereld? of is het inmiddels “de werkelijkheid”?, zie je dat er geen nieuwe wereld meer is. Het is de werkelijkheid van alledag. Al sinds 1990. Alleen is online kanaal de laatste jaren zo gegroeid dat de laatbloeiers in de problemen komen.

Het antwoord op vraag 2 kunnen we verklaren op basis van de cijfers die o.a. Hoofd Bedrijfschap Detailhandel en de organisatie thuiswinkel.org publiceren.

De totale online omzet maakt momenteel zo’n kleine 10% van de totale detailhandelomzet uit. Dit houdt in dat 90% van de omzet nog steeds via de fysieke winkels gaat. Het vervelende is echter wel dat deze omzet sinds 2008 aan het afnemen is en dit jaar onder de omzet van 2005 uit zal komen.

 

 

Offline en online retailmarkt in Nederland

Bron: http://www.thuiswinkel.org/2013/maart/groei-online-markt-9-naar-98-miljard-ondanks-recessie

 

Kortom:

Volgens mij is het zeer zeker nog niet te laat als de winkeliers de handen in één slaan en een gedeelte van het verloren marktaandeel terughalen.

 

Dat begint al met het weer aantrekkelijk maken van de winkelstraten door meer beleving aan te brengen. Laat eens vaker een bandje door de straat lopen, organiseer events als winkeliersvereniging, werk met uuraanbiedingen, etc.

 

Combineer dit met een hele goede online campagne waar de winkeliers zich als 1 grote Bol.com, Zalando en Wehkkamp presenteren.

 

Uniek? Nee. Achterhaald? Evenmin. Recente studies en praktijkgevallen als Leeds (UK) laten zien dat de consument winkelen vooral als “belevenis” is gaan zien. En laten we eerlijk zijn, is de fysieke winkelstraat niet de meest uitgelezen kans om hier op in te spelen? Alleen op straat heb je de echte interactie met de consument. Niet via internet. Daar moet de consument vooral blijven oriënteren en vergelijken. Daar zit weinig emotie aan. Kopen doe je nog steeds in je vertrouwde winkel!


[1] Antonio, Robert J. and Bonanno, Alessandro. “A New Global Capitalism? From ‘Americanism and Fordism’ to ‘Americanization-globalization.'” American Studies 2000 41(2-3): 33-77.

[2] Antonio, Robert J. and Bonanno, Alessandro. “A New Global Capitalism? From ‘Americanism and Fordism’ to ‘Americanization-globalization.'” American Studies 2000 41(2-3): 33-77.

[3] Antonio, Robert J. and Bonanno, Alessandro. “A New Global Capitalism? From ‘Americanism and Fordism’ to ‘Americanization-globalization.'” American Studies 2000 41(2-3): 33-77.

[4] Cor Molenaar, het nieuwe winkelen

[5] Cor Molenaar, het nieuwe winkelen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s